Japonya, enerji ihtiyaçlarını karşılamak için dünyanın en büyük nükleer füzyon reaktörünü devreye aldı. Bu önemli gelişme gelecekte dünya genelinde enerji üretim yöntemlerinde önemli değişikliklere yol açabilir. Detaylar içerikte. ?
Kaynak: 1
İnsanlığın sürdürülebilir ve çevre dostu enerji üretimi için yeni yöntemler araştırması nükleer füzyon reaktörlerine büyük bir ilgiyi beraberinde getirdi.
Bu alanda önemli bir gelişme olarak Japonya’daki en büyük nükleer füzyon reaktörü kullanıma sunuldu.
Nükleer reaksiyonlar fizyon ve füzyon olmak üzere iki temel türde gerçekleşir.
Fizyon reaksiyonları Çernobil ve Fukushima felaketlerinde de karşımıza çıkan radyoaktif elementlerin çekirdeklerinin parçalanmasıyla enerji üretir.
Füzyon reaksiyonları ise iki atomun birleşmesiyle gerçekleşir ve fizyondan çok daha güvenli oldukları kabul edilir.
Japonya’daki JT-60SA reaktörü füzyon teknolojisinin büyük ölçekli kullanılabilirliğini test etmeyi hedeflemektedir.
Bu yeni santral hidrojen atomlarını birleştirerek helyum oluşturacak ve bu süreçte ortaya çıkan ısı ve ışık enerjisi toplanacak.
Devasa reaktör Tokyo’nun kuzeyinde bulunan Naka şehrindeki bir hangarda, donut şeklindeki bir yapı içerisinde yer almaktadır.
Yapının bu özel şekli 360 milyon dereceye kadar ulaşabilen sıcak plazmayı kontrol etmek için tasarlandı.
AB ve Japonya’nın ortak çalışmasıyla geliştirilen bu reaktör 70 firmanın ve 500’den fazla bilim insanının katkılarıyla hayata geçirildi.
AB Enerji Komisyoneri Kadri Simson, JT-60SA’nın dünyanın en gelişmiş tokamak reaktörü olduğunu belirtti ve bu projeyi enerji üretimindeki fizyon tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.
JT-60SA’nın asıl amacı ise doğrudan enerji üretmekten ziyade füzyon ile enerji üretiminin nasıl gerçekleşebileceğini göstermek ve gerekli ateşleme enerjisini sağlamak.