Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği kongresi “Finansın Ötesi: Dünyanın Geleceğine Yatırım” temasıyla hem fiziki hem de online iştirakle gerçekleşti. Kongrenin tanıtım afişinde yeşil bir dünya vurgusu ve VR gözlüğü takan bir çocuk olması hayli dikkat cazipti.
Konuşmalar “Sürdürülebilir Finansın Geleceği”, “Dijital Finansın Geleceği”, “Ekonomi ve Sermaye Piyasalarının Geleceği” olmak üzere üç başlıkta toplandı. Her bir başlık altında 5’er panel olmak üzere toplamda 15 panel gerçekleştirildi. Panellerin yanı sıra üniversite öğrencilerine ve yatırımcılara yönelik 15 farklı eğitim gerçekleştirildi.

Kongreye katılan fiziki iştirakçilere program akışını gösteren bir taşınabilir uygulama geliştirilmiş. Uygulamanın açılısında iştirakçileri kongre merkezine hangi ulaşım araçlarını kullanacağına dair bir anket karşılayarak karbon ayak izi ölçümlenmiş. Online iştirakçiler da unutulmamış. Web sitesinde stand alanlarını kullanmaları sağlayan bir kısım de vardı böylelikle katılıcımlar sponsorları görüp form doldurabildi.

Kongre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı bildirisinin akabinde Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati’nin açılış konuşmalarıyla başladı.
Sermaye Piyasası Şurası Lideri İbrahim Ömer Gönül açılış konuşmasında “Blockchain teknolojileri, kripto paralar ve fintek üzere kavramların gelişimlerini yakından takip ediyoruz” kelamlarıyla dikkat çekti.
Finansın ana aktörlerini buluşturan bu kongrenin bizleri en memnun eden kısmı ise tam manasıyla Blockchain rüzgarının esmesiydi. Geçtiğimiz yıllardadan farklı olarak bu yıl hem ana sahnede yapılan konuşmalarda hem eğitim atölye çalışmalarında çokça web3, Blockchain ve kripto paralar üzere kavramlar konuşuldu.
Ana sahnenin birinci konuşmacısı ise Blockchain Araştırma Enstitüsü kurucu ortağı ve “Blokzincir Devrimi” kitabının muharriri Alex Tapscott, blokzinciri teknolojisinin dünyayı nasıl değiştireceğini anlatırken konuşmasını Akbank Yatırım Hizmetleri Kısım Lideri Cihan Cantürk’ün sahneye geldi ve “Alex, sana 2 soru sormak istiyorum fakat bunu bu kainatta sormayacağım” dedi. Sahneye VR gözlüklerin getirilmesini istedi. Böylelikle izleyiciler Metaverse tecrübesini ekranlardan izlemiş oldu.

Blockchain temalı öteki panellerde blockchain teknolojisinin sermaye piyasalarına entegrasyon süreci tartışılırken birçok devletin gündeminde olan kripto paraların regülasyonları, Metaverse ve NFT’lerin sermaye piyasalarının geleceğindeki yerine dair sorular cevaplanmaya çalışıldı.
Eğitim atölyesinde ise iştirakçiler kendi NFT’lerini oluşturmayı deneyimledi ve Web 2 iş dünyasından Web 3’e geçişin nasıl olabileceğini öğrendi.
Yeniliğin karşısında değil yanında olmayı tercih eden ve klâsik piyasalarla Blockchain teknolojisini harmanlayan Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresinde bir sonraki yıl ekosistemin bilinen yüzlerini daha fazla görmek hepimizi keyifli edecektir.